GENCEK

GENCEK KASABASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
 

Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Var (Faal Durumda)

İlköğretim Okulu
Var

PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Var

Su Şebekesi
Var
Kanalizasyon
var

       

Enlem
37° 26' 41.57"

Boylam
31° 32' 21.64"

Denizden
Yükseklik
1313 mt.

Yakınındaki
Yerleşim
birimleri
Kuzeyi: Huğlu
Doğusu: Çamlık
Güneyi: Taşlıpınar

 

Gencek Kasabası
TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI:

Kasabamızın ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle mevcut bilgilerden ilk olarak yukarı köy mevkiine kurulmuş daha sonra bugünkü orta mahalle mevkiine yerleşmiş ve 1400 lü yıllarda bugünkü gencek'i kurdukları sanılmaktadır.

T.C Başbakanlık arşiv belgelerine göre Osmanlı İmparatorluğunda Oymak,Aşiret ve Cemaatler adlı Cevdet TÜRKAY 'ın kitabında kasabamız Cemaatin adı Gencek(Güncek), Yerleşim yeri Manavgat kazası, Bağlı olduğu topluluk Yörük an taifesinden (Alaiye sancağı).

Cumhuriyetin kurulması ile nahiye olan kasabamıza "Derebucak, Taşlıpınar, Yukarıkayalar, Pınırbaşı, Ugurlu, Çamlık, Tepearası, Durak köyleri bağlanmıştır. Kasabamıza sırası ile Alanya,Akseki,İbradı,Seydişehir,Beyşehir ve Derebucak ın ilçe olması ile bucak merkezi olarak bağlı köylerle Derebucak ilçesine bağlandı. Köy iken sufla,bala olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktayken 1972 yılında belediye teşkilatı kurularak 3 mahalle ihdas edilmiştir.Kasabamızın ismi hiç değişmemiş ve düşman işgaline uğramamıştır. Kasabamız coğrafi yapı olarak dağlık bir yapıya sahiptir. Hane başına ortalama ekilebilir tarım arazisi 30-50 dönüm arasıdır. Kasabamız Toros dağları arasında il merkezine 130 km Beyşehir ilçesine 39 km, uzaklıkta Konya-Antalya devlet karayolu üzerinde 1450 rakımında tabi park ormanları ile çevrili bir bölgeye kurulmuş yerleşim merkezidir. Derebucak, Akçabelen, Kayabaşı, Huğlu, Durak, Uğurlu, Çamlık, Taşlıpınar yerleşim yeri ile çevrilidir. Akdeniz iklimi ile iç Anadolu iklimi arasında geçiş alanı içerisinde olup yazları kurak kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kasabamızda irili ufaklı birkaç dere olmasına rağmen en büyükleri çayırlık, sorkun, Araplar deresidir. Dağlarımızda selvi, çam, ladin, ardıç, meşe gibi ağaçlarla kaplıdır.

TARİHİ ESERLER VE DOĞAL GÜZELLİKLER:
Kasabamızda daha önceleri yaşam sürdüğünü gösterir harabe ve ören yerleri mezarlıklar mevcuttur.Bu yerleşim yerleri: Sırçalık şehri(sit alanı ilan edildi)
Ermilit
Ardıçlı asar
Gavur kalesi
Gavur mezarı
Öte yüz
Araplar
Asar
Mevkileridir.

NÜFUS DURUMU:
Kasabamızın 2000 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 3106'dır

İDARİ DURUM:
Kasabamız Yeni mahalle,Orta Mahalle Kozdibi Mahallesi olmak üzere 3 mahalleden oluşmaktadır.Kasabamıza bağlı Mezra ve oba bulunmamaktadır.

SOSYAL DURUM:
Kasabamızda yapılar imar planına uygun yapılmaktadır.Kasaba halkı günün şartlarının gerektirdiği her türlü yeniliği benimsemiş ve günlük yaşamında uygulamaktadır.Yakacak olarak odun ve kömür aydınlatmada ise elektrik kullanılmaktadır. Kasaba halkının giyim ve kuşamı konuşma ili düzgündür.Kasabamızda yurtdışına çalışmaya gidenleri yanında il dışına çalışmaya gidenler mevcuttur. Kanalizasyon ve içme suyu şebekemiz mevcut olup içme suyumuz yetersizdir.Kasabadaki yapıların�'i kanalizasyon şebekesine bağlıdır. Kasabamızda sinema lokal vb eğlence yerleri bulunmamakta halk boş vakitlerini kahvehanelerde ve parklarda geçirmektedir. Kasabamızda yapılan düğünler içkisiz ve çalgısız olup düğünlere ve cenaze merasimlerine katılım büyük olur.

EĞİTİM-KÜLTÜR:
Cumhuriyet dönemi öncesinde kasabamızda 4 adet medrese ile eğitim verildiği söylenir.Cumhuriyetin kurulması ile yörede ilkokul ilk olarak kasabamızda açılmış ve diğer yerleşim yerler ininde ihtiyacını karşılamıştır. 1975 yılında ortaokul açılmıştır.

SAĞLIK DURUMU:
Bölgede ilk defa 1976 yılında kasabamızda sağlık ocağı ve lojmanları yapılarak hizmete açılmış çevre köy ve kasabalarında ihtiyacını karışlamıştır.

ULAŞIM :
Kasabamız Konya-Antalya karayolu üzerindedir.Beldeye ulaşım belediyeye ait otobüsler ve şahıslara ait minibüslerle ayrıca Derebucak'a giden otobüslerle sağlanmaktadır.Beldenin ulaşım problemi yoktur.Yol asfalt olup Beyşehir ilçesine günün her saatinde vasıta bulunmaktadır. Kasabamızda tv yayınları belediyenin kurduğu vericiler ve TRT'nin kurduğu vericiler yanında şahısların uydu antenlerinden karşılanmaktadır. Telsim ve Türksel şirketlerine ait GSM baz istasyonu vardır ayrıca 500 yakın telefon abonesi vardır.

EKONOMİK DURUM-TARIMSAL DURUM-İKLİM DURUMU:
Kasabamız Akdeniz bölge sınırı ve iç Anadolu bölge sınırlarının kesiştiği bir bölgede kurulmuş olup Akdeniz iklimini sıradağlar kesmekte kışları yağışlı yazları kurak geçmektedir. Kasabımızda tarım ileri noktalara gelmiş kasabada bulunan gölet sayesinde sulu tarım gelişmiş bahçecilik ve sebzecilik ileri noktalara gelmiştir.Kasabamız pekmez ve çileğiyle çevrede ünü yayılır hale gelmiştir.Kasabamızda Çarşamba günleri Pazar kurulmaktadır. Kasabamızda 2 adet kooperatif bulunmakta Sulama kooperatifi ve av tüfekleri kooperatifidir.Av tüfeği imalatı yapılmakta kasaba halkı sanatkar olduğu için sanayi kaynak vs ihtiyaçlarını kendisi karşılamaktadır. Kasabamızın �'i sosyal güvenlik şemsiyesi altında olup 300 ün üzerinde emekli yaşamaktadır.

DİĞER KURUMLAR-KURULUŞLAR:

1_Sağlık ocağı
2-İlköğretim okulu
3-Koruma Başkanlığı
4-Av tüfeği kooperatifi,
5-Sulama kooperatifi
6-Sosyal Hizmetler derneği
7-Talebe yetiştirme derneği.
8-2 adet cami
       

ALINTI ADRESİ:

https://formgencek.tr.gg/GENCEK.htm